Miałam wielką przyjemność być we Włoszech i zjeść prawdziwą włoską pizzę. Aby przenieść się myślami do tego miejsca zapraszam do wykorzystania przepisu na prawdziwą, włoską pizzę. Jeśli szukaliście najlepszego przepisu na ciasto to jesteście w domu.
Składniki:
Dodatki – według uznania:
- sos pomidorowy: 100 ml passaty pomidorowej , sól i cukier do smaku,
- 1 kulka mozzarelli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 2 garści rukoli,
- kilka plastrów włoskiej szynki
Wykonanie:
Świeże drożdże kruszymy na małe kawałki, zalewamy 2-3 łyżkami ciepłej wody (ok. 36-38 stopni C – bardzo ważne, by woda nie była cieplejsza, bo drożdże nie przeżyją!). Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą.
Mąkę przesiewamy do miski / dzieży miksera, mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto i powoli dodajemy ciepłą wodę – ok. 200 ml – tylko tyle, by ciasto się zagniotło i było sprężyste.
Wstępnie zagniecioną kulkę ciasta przekładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką i zagniatamy ręcznie przez 2-3 minuty.
Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2h.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach tworząc okrąg i pamiętający by jego brzegi były grubsze niż środek.
Placek smarujemy cienko sosem pomidorowym.
Na wierzchu układamy ulubione składniki
Pizzę pieczemy ok. 5 minut przy temperaturze 260-280 stopni C lub nieco dłużej przy niższej temperaturze (np. przy 240 stopniach C będzie to ok. 15 minut).
Na pizzę wykładamy składniki, które dodaje się po pieczeniu: pomidorki, rukolę i szynkę dojrzewającą. Całość można skropić oliwą.
Smacznego!