Spaghetti bolognese: przepis na włoskie danie

imagesKażdy z nas wie, że spaghetti to rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej. Nie znam osoby, która nie lubi tego dania. Każdy je zna ale czy wie jak je poprawnie przyrządzić?

 

Składniki:

  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 30 g tartego parmezanu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0.5 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Wykonanie:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy z oliwek.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki.
  3. Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat. Całość podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu około 30 minut.
  4. Makaron ugotuj al dente, podawaj go z sosem, serem, i bazylią.

 

 Spaghetti bolognese: przepis na włoskie danie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *