Wielu z nas lubi podróżować, chwalić dania, które spróbował ale deserek u mamy zawsze kojarzy się ze słowami ” nie ma jak w domu”. Sami przyznajcie
Składniki:
1/2 kg truskawek,
20 dag poziomek,
1,5 l wody,
duży kubek jogurtu naturalnego,
8 łyżek cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
śmietana
Wykonanie:
1/4 truskawek pokroić w kostkę, odłożyć, dodać do nich 1/4 poziomek.
Wodę zagotować z cukrem, dodać pozostałe owoce.
Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, dodać do zupy.
Gotować 15 min, przestudzić i rozgnieść widelcem owoce.
Następnie dodać odłożone owoce i zagotować.
Zupę bardzo mocno schłodzić, wymieszać z jogurtem.
Chłodnik przed podaniem polać śmietaną. Można go także podawać z ugotowanym makaronem.
Smacznego!