Niezawodny przepis na najlepszą lasagne

najlepsze-wloskie-dania12

Lasagne to danie, które każdy powinien spróbować. Pyszne danie, które zaskoczy swym smakiem niejednego smakosza włoskich dań.

 

Składniki:

  • 15 płatów lasagne, ok. 9×17 cm
  • sos boloński z poniższego przepisu
  • sos beszamelowy z poniższego przepisu
  • 150 g tartego parmezanu
SOS BOLOŃSKI
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 150 g pancetty lub boczku (krojonego w paski, lekko wędzonego)
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki)
  • 250 g mielonego mięsa wołowego (np. łopatki)
  • 1 szklanka białego lub czerwonego wina
  • 140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
  • 1 puszka (400 g) passaty pomidorowej
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
SOS BESZAMELOWY
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  • Sos boloński: na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze). Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z warzywami. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
  • Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać.
  • Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
  • Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.

 

Smacznego!

 Niezawodny przepis na najlepszą lasagne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *