Podczas pobytu na Suwalszczyźnie bliny spróbowałam po raz pierwszy i już wiedziałam, że będę chciała podzielić się tym przepisem .Bliny to nic innego jak placki ziemniaczane, nadziewane mięsem. Zwykle podawane z dużą ilością śmietany. Danie szybkie, proste i bardzo smaczne.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków,
4 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej,
1 jajko,
1 cebula,
200 g gotowanego mięsa,
sól,
czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Do zmielonych ziemniaków wbić jajko,dodać mąkę, wyrobić ciasto ręką.
Ugotowane mięso zmielić.
Cebulę podsmażyć na oleju i dodać do mielonego mięsa,dodać sól i pieprz, wszystko wymieszać.
Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki wielkości dłoni, na każdym kłaść farsz mięsny,zawinąć.Formować owalne placki.
Smażyć na oleju, na małym ogniu, aż bliny ładnie się zarumienią.
Bliny można podawać z dodatkiem śmietany, majonezu.
Życzę smacznego
Mam nadzieję, że po wypróbowaniu przepisu, podzielicie się wrażeniami jakie doświadczyły Wasze kubki smakowe.