Bliny Żmudzkie , czyli wędrówka smaków po Suwalszczyźnie.

b7173b97364580b37ed3b0d1479d1803Podczas pobytu na Suwalszczyźnie bliny spróbowałam po raz pierwszy i już wiedziałam, że będę chciała podzielić się tym przepisem .Bliny to nic innego jak placki ziemniaczane, nadziewane mięsem. Zwykle podawane z dużą ilością śmietany. Danie szybkie, proste i bardzo smaczne.

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków,
4 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej,
1 jajko,
1 cebula,
200 g gotowanego mięsa,
sól,
czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Do zmielonych ziemniaków wbić jajko,dodać mąkę, wyrobić ciasto ręką.
Ugotowane mięso zmielić.
Cebulę podsmażyć na oleju i dodać do mielonego mięsa,dodać sól i pieprz, wszystko wymieszać.
Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki wielkości dłoni, na każdym kłaść farsz mięsny,zawinąć.Formować owalne placki.
Smażyć na oleju, na małym ogniu, aż bliny ładnie się zarumienią.
Bliny można podawać z dodatkiem śmietany, majonezu.

Życzę smacznego :)

Mam nadzieję, że po wypróbowaniu przepisu, podzielicie się wrażeniami jakie doświadczyły Wasze kubki smakowe.

 Bliny Żmudzkie , czyli wędrówka smaków po Suwalszczyźnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *